HBone+

Elindult a NIIF Videokonferencia Oktatási Program

Elindult a NIIF Videokonferencia Oktatási Program

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF) elindította a felsőoktatási-kutatási videokonferencia oktatási és népszerűsítő programját. A Magyarországon rendelkezésre álló felsőoktatási-kutatási videokonferencia rendszer napjainkban olyan műszaki háttérrel rendelkezik, amely évekkel ezelőtt csak hazánknál tehetősebb országokban volt elképzelhető. Minden adott a kiemelkedő minőségű videokommunikációhoz: közel 140db standard és high definition (HD) videokonferencia eszköz közel 70 felsőoktatási, kutatóintézeti vagy közgyűjteményi helyszínen, továbbá speciális szerverek, rögzítők, egyéb hálózati eszközök, nagysebességű internet kapcsolat országszerte és természetesen kiváló mérnökök, szakemberek, akik a teljes rendszer zavartalan működését szavatolják.

De mi szükséges még ahhoz, hogy a videokonferencia alkalmazása végre beépüljön az oktatás-kutatás napi gyakorlatába? A válasz egyszerű: az ember, azaz a felhasználó! Egy technológia hiába felhasználóbarát, ha a felhasználó nem barátkozik vele. Ezért döntöttünk úgy, hogy elindítunk egy videokonferencia oktatási és népszerűsítő programot, amely segíthet oktatóinknak és kutatóinknak, hogy közelebb kerüljenek a technológiához és képesek legyenek kihasználni annak minden előnyét.

Videokonferencia az oktatásbanA program több szempontot vett figyelembe, például, hogy az új területeken gyakran kockázatos elsőnek lenni, ezért van napjainkban nagy szükség a referenciákra. Jelen esetben a referenciát azok a professzorok, tanárok, oktatók adják, akik már napi szinten, a videokonferencia segítségével kilépnek intézményük falain túlra, és tudásukat akár külföldön is bemutathatják utazás nélkül. Ők azok, akik külföldről is meghívhatják szaktársukat, hogy diákjainak előadást tartson, de nem kell számolni az utaztatással járó költségekkel, idővel és egyéb bürokráciával.

Februárban ezen felhasználókkal készül néhány riport, amiben megosztják velünk videokonferenciás tapasztalataikat. A riportok természetesen rögzítésre kerülnek, a későbbiekben megtekinthetők lesznek a Videotoriumban. Előre láthatólag a következő neves személyek lesznek ezekben segítségünkre (betűrendben):

 

A referencia vonalát erősíti egy bemutató videokonferenciás oktatás is, ami szintén februárban kerül rögzítésre és publikálásra. Ezzel szeretnénk megmutatni, hogy miként lehet teljesen zavartalanul interaktív egy olyan előadás, ahol a hallgatók fele egy másik helyszínen foglal helyet, továbbá azt, hogy hogyan használhatja a megszokott környezetében lévő prezentációs eszközöket az előadó.

A fentiek során készült videók egy-egy része belekerül abba az átfogó videokonferencia módszertani oktatási anyagba, ami alapjául szolgál a felsőoktatási intézményekben tartandó, helyszíni oktatásoknak. Élénk érdeklődés mellett körvonalazódik, hogy melyik lesz az a körülbelül tíz hazai felsőoktatási intézmény, amely március végétől majd helyet ad ezen oktatásoknak, ahol elsősorban oktatókra, tanárokra számítunk, de e mellett a jövő nemzedékét, a hallgatói kört is örömmel látjuk.

Az elméleti és gyakorlati oktatások tematikája röviden:

Elmélet:

  • A videokonferencia, mint kommunikációs forma általános lehetőségei, céljai
  • A videokonferenciás kommunikáció áttekintése
  • A videokonferencia rendszer komponenseinek, működésének áttekintése
  • Videokonferencia címtár, a szervezés alapja
  • A videokonferencia használatának előkészületei
  • A videokonferencia kapcsolat konkrét használati lépései
  • Videokonferencia általános etikett, módszertan - gyakorlati elemekkel

 

Gyakorlat:

  • Videokonferencia helyszíni gyakorlat - az elméleti anyag alapján
  • Videokonferencia online gyakorlat - a helyszíni gyakorlat után

 

Minden kedves oktatót és kutatót szeretettel várunk a helyszíni tréningekre! Az időpontok kihirdetése a későbbiek folyamán fog megtörténni. Az oktatásokat Lengyel Miklós (Streamnet Kft.) fogja tartani, aki számos hasonló képzést tartott már egyaránt vállalati és oktatási környezetben.

ElőnézetCsatolmányMéret
vidkonf_oktatas.jpg100.7 KB

HBone+ legfrissebb kép

HBONE+ projekt záróünnepség

HBone+ Feliratkozás a Hbone+ hírlevélre

HBone+ legfrissebb hírei

Befejeződött a HBONE+ projekt!

2012. szeptember 30.-án lezárult a HBONE+ projekt, a magyar felsőoktatás és kutatás egyik legátfogóbb országos projektje. A HBONE+ fejlesztéseinek köszönhetően az NIIF Intézet kinyitotta a kaput az európai kutatási együttműködésekre - értékelte a projekt eredményeit Nagy Miklós az ünnepélyes projektzárón.

HBone+ az országos gerinchálózat

A HBONE+ jelentős mértékben növeli az ország tudományos versenyképességét - Interjú Mohácsi Jánosssal, a HBONE+ projekt vezetőjével

- Mi a HBONE+ ?

- Kicsit vissza kell tekinteni időben, hiszen a HBONE+ projektről nem beszélhetünk a HBONE hálózat ismertetése nélkül.

Új Magyarország fejlesztési terv

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.